Bananlokning opskrift [download word.doc]
Virker godt til dagsommerfugle: iris, sørgekåbe og hvidt c

 

  Opskrift

10 overmodne bananer moses i en spand.
Der tilsættes lidt vand og sirup og en gærkultur (bagegær er ok men protvinsgær er bedre).

Når bananerne gærer voldsomst, stoppes gæringen med tilsætning af mørk sirup.
Sådan ca 1:1 vægtmængde sirup til banan.

Blandingen kan peppes op med tilsætning af alkohol eller amylacetat.
Jeg har prøvet alt muligt, men den rå blanding virker godt nok. Det er den halvrådne, gærede spritlugt de går efter. Det er vigtigt at stoppe gæringen inden det bliver for meget til vin, bananportvin dufter ikke rigtigt.

Det er noget frygteligt klisterstads, og man får det uværgerligt på sig, så det er klogt at medbringe vand.

Smøres på solsiden af ru træstammer i øjenhøjde med en opvaskebørste eller radiatorpensel, således at duften driver med vinden ind over lokaliteten.

Man bruger ca 2 kg lokning om dagen, når man mener det alvorligt, og det kan betale sig at spørge brugsmanden om man ikke må få en kasse af hans rådne bananer. SÅ kan man også more sig over hans reaktioner, på det spørgsmål.

Det er klogt at lave lokningen 14 dage inden brug,

 

Ca. 10 overmodne bananer  

Man skaffer ca 10 godt modne og velduftende bananer fra en butik.

Grønne bananer duer ikke.

I juli måned under hedebølger kan man få dem forærende i kassevis eller købe dem meget billigt.

Små krumme begyndende bløde og sorte bananer er bedst. Jo mere duft, jo bedre.

Billedet viser bananer fra ALDI, som jeg har tvangsmodnet ved at lægge dem i solen i en plasticpose.

Bananerne hakkes med en kniv
Bananerne hakkes så småt man gider, men de bør ikke blendes til mos. Man får senere brug for konsistensen. De små bananklumper i lokningen holder på fugtigheden og får lokningen til at virke længere, inden den udtørrer.
Der tilsættes gær
Gæren kan pulveriseres direkte i bananmosen, men det er smart at opløse den i lidt vand. Ideelt er at lave en forkultur af portvinsgær eller at gemme lidt banansplat fra sidste gang inden gæringen blev stoppet med sukker, honning eller sirup.
   
Blandingen gærer  

Når gæren er tilsat lader man blandingen gære et par dage eller som i dette tilfælde 1 dag ved 25 grader.

Det kan være smart at lade det stå udenfor, det kan godt gære voldsomt. Man skal ikke lade låget slutte tæt.

 

Gæringen stoppes  

Når gæringen er godt igang, men ikke færdiggæret, stopper man gæringen ved tilsætning af sukker. Man kan bruge sirup, helst mørk, honning, helst flydende eller kreaturmelasse. Det allerbedste er ægte kubansk mørk sukkerrørssirup. Man bruger pund til pund metoden. Alså ½ af hver. Samme vægtmængde banan som sukker.

Man har brug for både duften af banan og den sprittede lugt. Det får man bedst ved at stoppe gæringen et sted midt i gæringsforløbet.

   
Anvendelse  

Smøres på træstammer eller stænkes på blade i solen med en opvaskebørste eller en radiatorpensel.

I tørt og varmt vejr med let vind tiltrækkes især takvinger af lokningen. Man kan opleve at de første kommer 5 min. efter man har smurt. Jeg har engang talt 110 admiraler og 6 hvide c´er på ti træer. Det er normalt at sommerfugle vender tilbage til lokningen, hvis de skræmmes væk og det sker at sommerfuglene begynder at holde til i nærheden af lokkestedet og går på i flere dage i træk. Irisen på det øverste foto returnerede fx 3-4 gange efter at den var blevet skræmt væk.

 
Opbevaring.
Hvis gæringen er fuldstændig stoppet, og det bør man sørge for, kan lokningen holde sig i mange år. Jeg brugte i foråret 2006 de sidste rester af en lokning, der var lavet i 1992. Den virkede fint. Det er vigtigt at lukke beholderen lufttæt, ellers udvikler der sig spændende økosystemer i beholderen.
Advarsel: Lokningen er afsindigt klistret og helt uforenelig med fin mekanik i fx kameraer. En knust beholder i bilen, vil give en herlig bananduft i køretøjet i mange år. Medbring vand og ekstra plasticpose under brug.