Jagten på den "sjældne" sommerfugl

  Ca. 10 arter af Danmarks sommerfugle er uhyre almindelige og findes allevegne, men de fleste af vores sommerfugle er ret sjældne, forstået på den måde, at de kun findes få steder. Og nogle er endda så sjældne, at man ikke ved, om de findes.
  Efter at jeg er gået over til at fotografere sommerfuglene, oplever jeg til min glæde, at jeg ikke behøver at have dårlig samvittighed, og at jeg kan tillade mig at gå efter de rigtigt sjældne. Det kunne jeg ikke dengang med nettet. De var sårbare.
  Sjældne sommerfugle finder man ikke bare "ude i skoven" eller på sommerfuglebusken. Skal man f. eks fotografere den sortplettede bredpande, så skal man næsten en bestemt dato stå i et bestemt skovsving i en bestemt skov på Lolland. Det sker ikke tilfældigt
Sortplettet Bredpande Lolland 2006
 
     

Detektivarbejde:

 
Inden fotoet kommer i kassen, går der noget detektivarbejde forud.  
Man skal have fundet ud af nogle ting:
Først og fremmest hvor sommerfuglen findes, og hvornår den flyver.
Man kan komme langt vha bøger og internet. De fleste bøger oplyser hvilke landsdele dyret findes i, og hvilke biotoper det foretrækker. Oplysninger om foderplanten kan også være til hjælp.
Finder man f.eks ud af at sommerfuglen lever på "blomsterrige kalkbakker" på Møn og at foderplanten er timian, er der ikke så mange muligheder, og man kan ved ihærdig eftersøgning finde dyret på 14 dage. Man kan også komme endnu nærmere og finde ud af at stedet hedder "Høvblegen". Så er det jo bare at køre dertil. Når man ankommer har "rare mennesker" sat et skilt op om sjældne orkideer, så man kan se, hvor det sker. Næsten. Arion flyver ekstremt lokalt, indenfor et par områder på 100 gange 100 meter, og man kan i teorien godt besøge lokaliteten uden at se sommerfuglen. Arion findes kun det ene sted og er visse år meget fåtallig og tåler overhovedet ikke indsamling.
 
Arion, Høvblegen, Møn Juli 2006
Jagten på sort ildfugl juli og august 2006
  Arion og sortplettet bredpande kendte jeg fra min samlertid og havde ingen problemer med at genfinde med kameraet. Det var bare at køre derhen igen på en god solskinsdag i flyvetiden. Den sortplettede bredpande fløj på nøjagtig samme vejsving i skoven som for 20 år siden. Det var meget sjovt at genopleve.
  Den uddøde og nyindvandrede sorte ildfugl kendte jeg imidlertid ikke, og jeg måtte lave detektivarbejdet forfra.
  Jeg ved af erfaring at man skal være ret præcis med sin efterforskning. Det er ikke sikkert, man finder den, hvis man bare kører til "Bøtø". Det er imidlertid sikkert, at man får gået nogle kilometer. Det kan spares til fordel for tid med kameraet.
  Detektivarbejdet fortalte mig: Tørre ruderater med Rumex (rødknæ og syre). Jeg har mødt arten i Polen, og jeg husker at den kunne lide halvhøjt uslået græs mellem buske på grus eller sandjord.
 
  Så fat i landkortet:
  Der var noget med "på selve diget" 1, og "for enden af en skovvej" 2. Det med skovvejen var noget upræcist og diget er jo langt. Det er forøvrigt godt, for det kan den sprede sig op ad. Og det gør den.
  Alt i alt lidt upræcist, men det kunne nok gå, tænkte jeg og kørte derned ad.
     
Vi stopper og kikker på en brakmark
  Da jeg kom ned syd for Marielyst kunne jeg ikke lade være at køre og kikke i grøftekanten, der kunne den vel også flyve?
  Sort ildfugl er sådan set ikke så kræsen. Den skal bare have sandjord, varme og ikke noget med pløjning eller den slags.
  Bøtø nor er jo et stort afvandet havområde og jorden består af sand, så der er gode muligheder mange steder.
 
  På et tidspunkt kørte jeg forbi en brakmark, der var så tør og sølle at landmanden havde opgivet at få noget ud af den.
  Det så godt ud, og jeg stoppede for lige at se. Det kunne jo være? Nr 3 på kortet
  Det var et logisk sted at kikke, hvis sommerfuglen var ved at sprede sig ind i landet.
 
BINGO  
Jeg havde knap fået skruet linsen på kameraet, førend jeg så en lille sort fyr fise afsted. Jeg havde skræmt den ved at stå ud af bilen.  
Jeg var imidlertid ikke sikker på, at det var sort ildfugl, det kunne jo være en blåfugl eller en lille ildfugl.
Man er nødt til at se den sidde for at være sikker. Men slår den først vingerne ud, er der ingen tvivl. Undersiden kan godt ved en overfladisk betragtning ligne en idas/ argus blåfugl.
Og man SKAL være sikker, desuden ville jeg jo fotografere den
Så jeg satte efter, i den retning den var fløjet. Og sørme.
Den var god nok, en hun. Jeg filmede løs. Resultatet af disse første feberskud kan ses til højre. Jeg var alt for langt væk.
Da de første skud kom i kassen, kom der mere ro på.  
Sort ildfugl hun, Bøtø Nor 26. juli 2006 klokken 9:26
     
Han, hun, overside, underside og herlighed.
  Man skal egentlig bruge temmelig mange billeder førend man er dækket.
  For at portrættere sommerfuglen skal man bruge "Han, hun, overside og underside". Der kan godt gå nogle skud inden man får dem i kassen.
  Jeg har lige checket: Jeg har 229 billeder af sort ildfugl, taget i løbet af 3-4 ture til Sydfalster i juli/ august 2006
 
  Det viste sig, at den fløj ret fåtalligt på brakmarken, og da jeg havde filmet en times tid, kørte jeg videre til "Diget", hvor man jo også kan være heldig med andre fine arter.
  Jeg havde fået billeder af "Han, hun, overside og underside"og ledte nu egentlig efter noget særligt: "Herlighed." Et billede af sort ildfugl i en sammenhæng, der gøre billedet særligt seværdigt.
Sort ildfugl hun, Bøtø Nor 26. juli 2006 klokken 9:27
 
 
Mer BINGO, på "Diget" fløj den også. Og her var en vis herlighed.
    Sort ildfugl hun, Marielyst 6. august 2006 klokken 13:19
 
Sort ildfugl han og bredpande. Bøtø 26. juli 2006
 
Sort ildfugl han. Bøtø 26. juli 2006
    Baggrunden er noget kedelig, næste gang tager jeg den ud over havet.