Fotoprojekt Duehale

Duehale (Macroglossum stellatarum), Hummingbird Hawk-moth

 

Duehale er en sydlig trækart, der kommer til Danmark i gode år. I de senere år er den set ret hyppigt og i 2006 var den særlig talrig. De første trækdyr ankom allerede i juni og den havde held med flere generationer i Danmark.

  Fart og tempo. Duehaler er ret svære at se. De overrasker altid en ved pludselig at være der. Det er ikke et dyr, man får øje på på afstand og kan gøre sig parat til. Pludselig er den der, og pludselig er den væk. Jeg har taget mange billeder af "ingenting" simpelthen fordi den var smuttet, mens jeg stillede skarpt..
 

Billedet til venstre er et sådant "Pludselig er den der" billede. Jeg havde stået og ventet ved sæbeurterne en halv time og havde lige sat mig ind i bilen for at køre, da den pludselig stod og svirrede i blomsterne foran mig.

Duehale suger nektar med snabelen som en kolibri. Den står stille foran blomsterne med svirrende vinger og stikker snabelen ned i blomsten.

Duehale, Høvblegen, Møn, 9. aug. 06
   
Svær at få fokus på, flyver som en kolibri    
Normalt sidder Duehaler aldrig stille, de bevæger sig mellem blomsterne i lynhurtige ryk. Jeg tror, de har hastigheder på 50 km/t. Når de forlader blomsterne, forsvinder de lynhurtigt ud af syne. Det er umuligt at følge efter dem. Man skal fotografere dem mens de suger på blomsterne.  
Det er utroligt svært, der er flere problemer:  
**Tilsammen gør Duehalens farver og hurtige bevægelser at den er "usynlig for kameraet" og fotografering er ret chancebetonet.  
**Man tror, den står stille foran blomsten. Det gør den ikke. Mens den suger, flytter den sig. Autofokus kan ikke følge med. Det er rent tilfældigt, om man har den i fokus, når man trykker af.  
**Det mest kontrastrige på Duehalen er halen og kameraet vil ofte vælge at stille skarpt der. Man skal bestandig tvinge fokus op på hovedet. Det er svært at nå, jfr. billedet til højre--->  
**Hvis der ikke er god kontrast mellem duehalens midttoner og baggrunden, vil autofokus jage frem og tilbage og stille skarpt alle mulige steder i baggrunden.  
 
Duehale, Høvblegen, Møn, 9. aug. 06
Lokaliteter
 

Duehale lokaliteter. Ja? De er allevegne og ingensteder. Der er i princippet flere Duehaler i det sydlige Danmark end længere nordpå. De tiltrækkes af varme åbne områder med blomster, og de kan godt lide skråninger. Men nogen regler er der ikke, det beror på held.

  Men held er jo et produkt af forberedelser og ihærdighed, og man kan forøge sine chancer ved at checke blomster.
  Sommerfuglebuske er et godt sted. Duehaler tiltrækkes meget af sommerfuglebuske. Duehalens adfærd er så energikrævende, at den er afhængig af gode nektarkilder. En ensom sommerfuglebusk i et varmt område langs solbeskinnede mure eller skråninger er et godt bud.
  Af hensyn til ens muligheder for at fokusere skal blomsterne helst være lyse, eller have god afstand til baggrunden.
  Man kan øve sig til den dag, Duehalen pludselig er der: Man kan finde humlebisværmere at øve sig på. De er lokalitetsfaste og væsentlig langsommere end Duehaler. Desuden er de interessante i sig selv.
 
Duehale, Kongelunden, Amager 23. aug. 06
To fætre: Humlebisværmerne
 
Smalrandet humlebisværmer, Alsace Frankrig, Juli 06
Bredrandet humlebisværmer, Ulvshale, maj 06
Humlebisværmerne er også ret svære at fotografere. De opfører sig på samme måde som Duehalen, med at stå stille som en kolibri foran blomsterne. De er nu ikke helt så hurtige. Men man har altid et problem med at vælge lukketid: Hvormeget skal vingerne fryses? Hvad ser bedst ud? Det er meget interessant at se vingerne fastfrosne, så kan man jo se, hvordan de ser ud. Men det ser ikke naturligt ud. Jeg prøver at fange bevægelsen, ved at have en relativ lang lukketid. Den bredrandede er f.eks. fotograferet med blænde 14 og en lukketid på 1/500. Man skal op over 1/1250 før bevægelsesuskarpheden i vingerne forsvinder. De svirrende vinger skaber også et andet problem, idet de udvikler turbulens, som får sommerfuglens pels til at bevæge sig. Man kan se de turbulens- uskarpe områder bagved vingerne på den smalrandede humlebisværmer foroven til venstre.
Duehale: æg---> larve---> puppe---> voksen
Æglægning
  På Diget ved Bøtø fløj en del Duehaler rundt og lagde æg i august. De fløj ret langsomt i svirreflugt mellem vegetationen og kyssede snerren med bagkroppen.
  Men kunne man fotografere det? NÆ!.. De var usynlige for kameraet. Jeg fik ingen skarpe billeder ved den lejlighed. Autofokus jagtede op og ned på alle planterne, men ville ikke fange duehalerne. Imidlertid så jeg, hvor og hvordan de lagde æg, og det gav mig oplysninger nok til at finde larverne. Nøgleord: Gul snerre, små planter, æg lagt 18 aug---> stor larve 18. sept.
 
Duehale, Bøtø, Falster 18. aug 06.
 
Duehale larve, Ulvshale, Møn, 29. sept 06..
Larver
 
Jeg har før fundet spændende larver i snerren i klitterne på Ulvshale og jeg søger gerne lidt, hvergang jeg kommer forbi.  
Efter et kvarters søgning, havde jeg fundet to. Det var nok de sidste, for jeg fandt ikke flere og de forpuppede sig dagen efter. Jeg var lidt for sent ude.
Larverne sad som forudset i lave snerreplanter, og var ret nemme at se.
Larver er noget nemmere at fotografere end de voksne. De kan lide at være i fokus og kameraet kan se dem.
Duehale larve, Ulvshale, Møn, 29. sept 06
 
Duehale larve, Ulvshale, Møn, 29. sept 06.
Duehale Larve
 
Duehale larve, Ulvshale, Møn, 29. sept 06
Larven af duehale kendes på det blå horn med orange tip, de sorte åndedrætsåbninger og de orange forben. Farverne og striberne kan være forskellige. Lige før forpupning bliver larven grå.
Puppe   Nyklækket Duehale
 
Duehale puppe, Ex larva, Ulvshale, Møn, 29. sept 06
 
Duehale, Ex larva, Ulvshale, Møn, 29. sept 06. Kl 23. okt 06
    Denne nyklækkede Duehale tog fusen på mig. Jeg tog den udenfor for at fotografere den i det kolde oktobervejr. Jeg regnede med, at den ville være passiv. Jeg gav mig god tid med stativ og langtidseksponering. Men den fløj allerede efter 30 sekunder. Den var overhovedet ikke berørt af vejret, jeg håber den finder vej til Frankrig. Hvad værre var. Kameraet stod på 1600 ISO.
 
Nyklækket Duehale    
Duehale, Ex larva, Ulvshale, Møn, 29. sept 06. Kl 27. okt 06
Klog af skade fik nr 2 en tur i køleskabet, inden jeg tog den ud og fotograferede. Det virkede kun lidt. På billedet ser man en del bevægelsesuskarphed i vingerne. Det er fordi den sidder og varmer op ved at vibrere vingerne. Den fløj efter 15 billeder.