Fotoprojekt Sortplettet bredpande

Sortplettet bredpande (Carterocephalus silvicolus), Northern Chequered Skipper

 

Sortplettet bredpande er en af de virkelig sjældne. Den findes kun i et par skove på Lolland. Men den er ikke mere sjælden, end man faktisk kan finde den. Man skal bare ikke lede i Silkeborg. Andre sjældenheder, kan man kun finde ved at være heldig.

  Jeg besluttede at finde den og fotografere den. Jeg havde fundet den på lokaliteten før, 20 år tidligere og det var lidt sjovt at genopfriske hukommelsen. Den fløj nøjagtigt samme sted. På de samme 50 meter af den fugtige skovvej.
 

Da jeg kom til stedet, ja så var den der. Jeg skræmte en hun op fra en plante ved skovvejen og forfulgte den ind i buskadset til den satte sig. Det var et fint eksemplar og mine første fotos kom i kassen. Desværre forsvandt den, inden jeg kom tæt nok på til nærbilleder.

Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06
 
Lille vanskeligt motiv  
Bredpander hviler med vingerne i en meget dårlig vinkel for os fotografer. Derfor havde jeg stillet blænden på 9 for at prøve at få dybdeskarphed nok til både at få vinger og krop skarpe. Jeg havde imidlertid også stillet ISO på 1600, det var en smutter.  

Og som man kan se på billederne er blænde 9 ikke nok.

ISO 1600 medfører et stort tab af detaljer og selvom man kan reparere på støjen i billedet, især i baggrunden kan man ikke trylle detaljer frem, der ikke findes i billedet..
Hvis man så yderligere er nødt til at klippe meget fordi sommerfuglen er lille og man ikke er tæt nok på, så løber man en risiko for at få temmelig dårlige billeder.
 
Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06
Lokaliteter
 

Sortplettet bredpande lever i halvfugtige skove på Lolland. Jeg har kun set den et sted, så jeg prøver at mene noget om lokaliteten på baggrund af dette:

  Lokaliteten er karakteristisk ved at være ret åben løvskov, med mange træ og urtearter. Lokaliteten fremstår både tør og fugtig. Det kommer sig nok af at bunden er ler, og at der er en sø i nærheden. Hvor vandet kan drænes til søen er der tørt, og i små lerlavninger er der fugtigt.
  Sortplettet bredpande flyver i halvskygge mellem træerne og hviler sig på blade og strå ca 50 cm over jorden. Den er nem at se og flyver ikke langt væk, når den skræmmes. Den er heller ikke enormt sky, og man kan godt komme tæt på den.
  Det er meget bekvem fotohøjde og omstændigheder
 
 
Kik ind i Lokaliteten, Søholt, Lolland
Han, hun, overside, underside og herlighed
Hannen
  Sortplettet bredpande var temmelig talrig på lokaliteten. Jeg tror jeg så 20 eksemplarer. Det var ikke noget problem at komme til dem, hverken hanner eller hunner. Der var også eksemplarer i alle aldre og de varierede meget.
  Det er godt. Variation i bestanden er tegn på, at den har det godt og at der er mange..
 
Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06.
 
Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06.
Undersiden
 
Jeg skulle jo også have et underside foto. Det er ikke så nemt.  
Her er jeg kravlet ned i en smattet grøft og har sneget mig ind under en hvilende han. Jeg fotograferer op mod lyset. Det giver en sjov modlyseffekt, men det giver jo ikke detaljer i "fjerdragten".
 
 
 
   
Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06.
Hunnen 2 hunner og en skovrandøje
 
Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06.
 
Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06
Herlighed.... kniber det med  
 

Jeg skulle have haft et billede af en Sortplettet bredpande i konflikt med en edderkop, på en farverig blomst, med noget dug eller ansigt til ansigt med en fugl. Det har jeg ikke. Jeg kan ikke engang lave et ordentligt nærbillede.

 
  Her ses tydeligt resultatet af høj ISO, der mangler oplysninger.
 
  Det er altid noget, at den sidder godt og får en mørk skygge som baggrund til de lyse vinger.
 
Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06.
Sommerfuglen i sit miljø  
Sortplettet bredpande, Søholt, Lolland 14. juni 06
Udover nærbilleder og portrætter af sommerfuglen har man brug for nogle billeder, der beskriver miljøet omkring dyret. Bregner er altid godt, de kan næsten stå alene pga deres interessante og smukke bladstruktur. Her er sommerfuglen komponeret ind i bregnernes opadstræbende lyse blade. Baggrunden afspejler de samme kontraster som forgrunden.