Fotografering af sommerfugle, TIPS

Det første problem er at vælge motivet
Man skal være klar over, hvad man fotograferer.
Er motivet:

"Et portræt af en sommerfugl?"

"Sommerfuglens økologi?"
"Sommerfuglens adfærd?"
Hvad skal billedet bruges til?
Hvem skal se det?
 

MOTIV: "Portræt af sommerfugl":
Her er en sandrandøje. Man ser undersiden og arten kan identificeres ved at sammenligne med billedet. Billedet tager ikke meget hensyn til sommerfuglens økologi, da den ret sjældent sidder på tidsler, men snarere direkte på sandet eller på træstammer.
Billedet skal bruges i en billeddatabase for sommerfugle, og det er meningen, at man kan identificere arten ved at sammenligne med sommerfugle, man har set.
 
 

 

   
Hvidt c, Portræt af oversiden  
Sådanne portrætbilleder skal vise sommerfuglen og ikke noget andet. Baggrunden skal være sløret og dens farve skal understøtte sommerfuglen. Det er vigtigt at sommerfuglen er fuldstændig skarp overalt.
   
 
MOTIV: "Sommerfuglens økologi":
Hvid admiral i sit miljø. Billedet fortæller lidt mere om sommerfuglen: Den sidder på larvens foderplante. Den sidder i halvskygge, som er typisk for den hvide admiral.
Billedet skal måske bruges på en hjemmeside om sommerfuglens levevis og dens lokaliteter.
Man får både at vide, hvordan sommerfuglen ser ud, hvor den lever, og hvordan den kan opføre sig.
Det er ikke så vigtigt, hvordan skarpheden ligger på sommerfuglen, bare den er skarp på øjnene.
   
Timiankøllesværmer på Høvblegen. Baggrunden fortæller om miljøet
Køllesværmeren sidder på et strå, det gør de tit. Den sidder så udsigten fra Høvblegen ud over Østersøen står sløret i baggrunden, og man får et indtryk af, at dyret findes i bakker med spredte skove og lysninger. Det bliver vigtigt at komponere billedet både med sommerfuglen og med baggrundens linier og farver. Det er ikke lykkedes her. Sommerfuglen står alt for skarpt i forgrunden og baggrunden er for sløret, der er heller ingen komposition der binder forgrundens hovedmotiv til baggrunden.
   
 
MOTIV: "Sommerfuglens adfærd":
   
Fødesøgende svalehale. Den er fanget i flugten, mens den en glohed sommerdag suger nektar på hjortetrøst. Man ser, hvordan den bevæger forvingerne og blot holder fast i blomsten med benene.
Det er meget karakteristisk for svalehalen at spile bagvingerne ud og holde dem rolige, mens den svirrer med forvingerne.
Bevægelsesuskarphed og dynamiske kompositioner kan være ønskeligt.
Mange adfærdsbilleder kommer næsten af sig selv, som biprodukt af portrætfotografering.
Billeder af interessant adfærd som fx æglægning og parring, skal man opsøge eller vente på.
Det er fx noget nemmere at fotografere fødesøgningsadfærd hos iris end æglægningsadfærd. Fødesøgningen tager man bare på lokningen.
Fotografering af æglægning, betyder at man følger efter en hun i pilesumpen og kommer til skud med makro og stativ i skyggen i de 2 sekunder ægget lægges.
Hunnen lægger mange æg, man får flere chancer, men det er immervæk noget af et forhindringsløb.
   
Sandrandøje gør kur til sørgekåbe,
Denne vanvittige sandrandøje gjorde kur til sørgekåben. Den fløj rundt om den, berørte den med ben, snabel og følehorn. Her ses hvordan den nærmer sig sørgekåben forfra og viser sine fine øjepletter frem og berører sørgekåben på benene med følehornene.